A kollagén, az emberi test különböző részein található szerkezeti fehérje. Ez egy fehérje, amelyet általában elsősorban a bőr rugalmasságával és fiatalos megjelenésével társítanak. Kevésbé ismert, hogy rendkívül fontos az egészséges csontok, izmok, körmök, fogak és belek – valamint a haj növekedéséhez és erősödéséhez – is.

 

Az egészséges hajhoz bizonyos tápanyagok bevitele szükséges

Az erős és egészséges haj valóban részben a genetikához kapcsolódik, de ez csak egy része a történetnek. Még ha a természet megajándékozta is ezen a területen, az egészséges hajat nem szabad természetesnek venni. Ha az étrended nem tartalmaz elegendő mennyiségű, a hajnövekedés szempontjából fontos anyagot, előbb-utóbb problémák merülnek fel. Többek között nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be:

  • Vas

  • Cink

  • E-vitamin

  • vitaminok a B csoportból és A-vitamin vagy béta-karotin (a béta-karotin az ún.

  • A-provitamin, amelyet a szervezet ezután aktív formájába alakít át).

A mikrotápanyagok, azaz a vitaminok és ásványi anyagok mellett a makrotápanyagok is fontosak. Itt kiemelkednek a fehérjék, ahol, mint említettük, a kollagén is benne van. Hajra ill erősítésére ezért hasznos a természetes képződést serkentő étrend-kiegészítő, melyben különösen fontos a C-vitamin, vagy a hidrolizált kollagénpor. Ennek a fehérjének a képződése lelassul az öregedéssel. Az egészséges haj így fokozatosan egyre gyengébb lesz. Ez többek között azzal a ténnyel függ össze, hogy a kollagént alkotó aminosavak egy része szükséges a keratin – a hajunk hozzávetőleg 80 százalékát alkotó fehérje – képződéséhez. A prolin nevű aminosav különösen fontos a keratin szintézisében.

Kollagén a haj növekedéséhez – igen vagy nem?

A kollagén időnként megtalálható a gyorsabb és sikeresebb hajnövekedés érdekében ajánlott étrend-kiegészítők között. Természetesen a szőrtüszők egészsége alapvetően fontos a hajnövekedés szempontjából. A túlzott vedlés ill a lelassult növekedés gyakran társul sérült tüszőkhöz, és ez a fajta növekedést lassító/gátló károsodás gyakran az oxidatív stressz következménye.

A káros szabad gyökök felelősek az oxidatív stresszért. Szerencsére tevékenységük korlátozható én. antioxidánsok, amelyek többek között kollagént is tartalmaznak. A hajnövekedéshez mindenképpen szükséges az antioxidánsok megfelelő bevitele, ennek egyik forrása lehet a hidrolizált kollagénpor. Az egészségesebb hajhagymák egyik legfontosabb következménye az egészségesebb haj. Mindenesetre fontos az erősítés holisztikus megközelítése, melynek alapja a kiegyensúlyozott, minden esszenciális tápanyagban gazdag étrend. Ezután a haj kollagénje biztosítja a befejező érintést és még gyorsabb hajnövekedést.

Kollagén hajra ill az öregedés által legyengült haj erősítése

A haj megerősítése különösen fontos az idősebb években. Minél idősebbek vagyunk, annál hasznosabb a kollagén a haj számára, hiszen ez egy fehérje, amely bőrünk vagy kutikulánk nagy részét alkotja, pl. a bőr középső rétege. Ebben a rétegben vannak elrejtve tüszőink. A legyengült vagy kevésbé rugalmas dermis többek között befolyásolhatja a tüszők egészségét. Ennek eredményeként megnő a törékeny, legyengült haj és a túlzott hullás kockázata.

A hajnövekedést, hajerősítést segítő kollagén tehát hasznos kiegészítő, amely az egyik ezzel a témával kapcsolatos in vitro vizsgálat eredményeiből ítélve akár le is lassíthatja az őszülési folyamatot, i.e. pigment (melanin) elvesztése. Bár az őszülés sebessége nagyrészt a genetikával függ össze, legalábbis részben befolyásolja az oxidatív stressz, amely, mint fentebb említettük, a kollagénben található antioxidánsok segítségével enyhíthető. A hidrolizált kollagénpor különösen ajánlott a haj növekedésére, erősítésére és az öregedés lassítására.

Étrend-kiegészítő: hidrolizált kollagén por

Fontos, hogy igazán jó minőségű táplálék-kiegészítőt válasszunk. A hajnövesztő kollagén és egyéb pozitív hatások átlagon felül sikeresen látja el feladatát, ha a hidrolizált változatot választja, mivel ez hatékonyabb felszívódást tesz lehetővé. A hidrolizált változat a legjobb minőségű étrend-kiegészítőnek számít. Kollagén hajra ill gyorsabb növekedésük érdekében, ugyanakkor segít enyhíteni az esetleges ízületi fájdalmakat és hozzájárul a körmök erősítéséhez. Ez egy kiegészítő, amely hozzájárul a feszesebb és rugalmasabb bőrhöz, kevésbé nyilvánvaló ráncokkal és az öregedés egyéb jeleivel. Ezen kívül szivárgó bélproblémák esetén, inak és szalagok, erek rugalmasságának növelésére, és természetesen a bőr öregedési folyamatának lassítására is ajánlott.

Javasoljuk, hogy olyan terméket válassz, amely a szervezet természetes képződését serkentő anyagokat is tartalmaz – akár a hajnövekedést segítő kollagén, akár egyéb problémák enyhítése/megelőzése érdekli. A legfontosabb a C-vitamin hozzáadása, amely szükséges ahhoz, hogy szervezetünk sikeresen szintetizálja a kollagént a haj, bőr, köröm, ér- és bélfalak, izmok, íny, fogak stb. Ugyanakkor a szilícium nagyon hasznos, és hozzájárul a sikeres szintézishez. Gyulladáscsökkentő összetevők, mint például a kurkumin adják a befejező simítást. Ismeretes, hogy a szervezet krónikus gyulladása számos kockázattal jár. Többek között könnyen befolyásolják a lelassult szőrnövekedést és a bőr felgyorsult öregedését. A Collagen Powder Blend termék éppen a gondosan kiválasztott összetevők miatt kiváló választás, amelyek átlagon felüli eredményt biztosítanak.

Még nincs hozzászólás, add hozzá a hangodat alább!


Adj hozzá megjegyzést

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük